Zbog odluke policije da im oduzmu zastave i navijačka obeležja

Do 16. minuta protestvovali protiv Ministra Jočića, a u naredna
četiri napustili stadion

Srpski fudbal doživeo je na Karaburmi još jedan vreo šamar bez ikakve potrebe. Navijači OFK Beograda i Crvene zvezde jesu rivali, ali su juče napravili zajednički gest, nesvojstven a sa njihovog stanovišta opravdan: napustili su stadion u razmaku od 16. do 20. minuta ostavljajući derbi ogoljen i prazan kao kiflu koja zastaje u grlu. Razlog: policija im je pre meča oduzela sve zastave i druga obeležja što je opet u skladu sa nekim zakonskim odredbama o sprečavanju nasilja na stadionima a suprotno izmenjenom članu 7 gde je dozvoljeno unošenje zastava, šalova, kapa, dresova!

Paradoksalna situacija dovela nas je da se oba navijačka tabora od 1.500 ljudi s pravom udalje sa stadiona jer bez navijačkih obeležja oni i nisu pravi navijači. Ako želiš navijaču da oduzmeš identitet – oduzmi mu zastavu. U svetu je to sveto pravilo. Policija je opet dobila nalog odozgo i zato je Ministar Jočić bio na meniju dobrih petnaestak minuta dok prisutni gestom navijačkih grupa nisu shvatili o čemu je reč. U srpskom fudbalu koji grca i vapi za navijačem više, ovaj potez policije bio je kontroproduktivan, bez imalo osećaja šta sme, a šta ne sme da se unese na stadion.

GENERALNI SEKRETAR FSS ZORAN LAKOVIĆ IZNENAĐEN SITUACIJOM

BEZ NAVIJAČA

NEMA FUDBALA

Poprilična konfuzija odlaskom navijača sa Omladinskog stadiona zavladala je i kod čelnika našeg Saveza. U momentima kad FS Srbije na svim mogućim poljima radi sa navijačima i pokušava da ih vrati na stadione, odluka policije kao da im je izmakla stolicu na kojoj sede.

-Lično, ne razumem ovaj potez, jer fudbal bez navijača nije fudbal. Derbi je njihovim odlaskom izgubio na draži, atmosfera je postala pozorišna. Ja shvatam da policija ima zakonske akte za očuvanje bezbednosti, ali shvatam i navijače koji ne žele na stadion bez svojih obeležja – govorio je generalni sekretar FS Srbije Zoran Laković.

Bar na srpskim tv programima gde se prenosi tridesetak mečeva samo za vikend svedoci smo da navijačima nigde ne oduzimaju zastave pred stadionima.

-Mislim da smo došli u paradoksalnu situaciju. S jedne strane Savez se raznim medotama bori da vrati navijače na stadione, a s druge zakon nije najbolje usklađen. Moraćemo hitno da se pozabavimo ovim pitanjem nadajući se da ćemo u budućnosti izbeći ovakve situacije – nagoveštava genralni sekretar Saveza.

MIODRAG JANKOVIĆ

POLICIJA PO ZAKONU

Generalni sekretar Zajednice prvoligaša Miodrag Janković rekao je da je policija nije dozvolila navijačima da unesu zastave na šipkama.

-Policija je radila svoj posao, nije dozvolila da šipke budu unešene na stadion zbog eventualnih nereda. Meni je žao što su navijači napustili stadion ostavljajući derbi ogoljen – rekao je Janković.

ZAKONSKI SAVET NAVIJAČIMA

ZAŠIJTE KLUPSKE

ZASTAVE ZA DRŽAVNE

Po zakonu državnu zastavu Republike Srbije niko ne sme da vam oduzme, pa ni policija. To su dobro znali Delije koji su na severnoj tribini okačili umesto klupskih sedam-osam državnih. Njih policija nije smela da oduzme.

E, pa onda savet navijačima za ubuduće dok se bar zakon ne uskladi: ZAŠIJTE KLUPSKU ZASTAVU ZA DRŽAVNU!

Niko vam je ne može oduzeti.

PREDSEDNIK ZVEZDE U LOŽI SA TERZIĆEM

STOJKOVIĆ UZ MIŠKOVIĆA

Predsednik Crvene zvezde u ostavci Dragan Stojković bio je juče u loži na Karaburmi sa predsednikom FS Srbije Zvezdanom Terzićem ali u društvu i Marka Miškovića.

Piksi nije želeo da govori o razlozima ostavke, na poluvremenu je govorio samo o fudbalu i vođstvu Zvezde, dok je po završetku meča elegentno zaobišao medije ostajući duže u razgovoru sa Terzićem.

Sportske vesti / Fudbal